Strona 2 z 2

: sob 24 paź, 2009
autor: Tanto
Tanto pisze:a tu cała seria przepisów na smaczne dania
http://www.youtube.com/watch?v=8EYZSYOrvrE

zrobiłem, zjadłem, żyję.... ;-) córce też smakowało :chef:

: ndz 29 lis, 2009
autor: petio
a zna szanowne grono jakis ciekawy przepis na kociołek? taki stacjonarny z ognicha z przykrywką? to się chyba nazywa duszone. ciągle tylko kapucha boczek kiełba i ziemniaki... dobre, ale ciągnie do nowego.

: ndz 29 lis, 2009
autor: konger
Ciężko to będzie na ognisku zrobić (lepiej na kuchence), ale znajomi swego czasu na bunkrach gotowali mniej więcej coś takiego. Garnek z wodą i solą (jak była), gotowali makaron, do tego wrzucali czosnek, a po ugotowaniu makaronu dorzucali konserwę turystyczną. Zapaszek to to miało całkiem miły, a i zjadliwe było. Składniki dużo nie ważyły, zatem w plecak je można było wpakować i na kilka dni "w bunkry" iść ;) Nie wiem, czy zechcesz spróbować, ale to zawsze coś innego 8)
Inną potrawą, o której słyszałem, ale nie próbowałem to gotowane warzywa (różne), a do tego pedigre pal jako wkładka. Jedna panna, nie wiedząc, co je, zachwyciła się smakiem ;)

: ndz 29 lis, 2009
autor: petio
mięcho to mięcho :lol: zresztą podobno lepsze niż to co na codzień jemy... ale mój pies by mi nie wybaczył że mu z michy wybieram, dałeś mi domyślenia z warzywami i makaronem(np. od tzw. tajmingów) może coś wytworzę :roll:

: czw 11 lis, 2010
autor: Lusi&Adam
Petio wspomniał o kociołku - sprawa wymaga rozwinięcia
Temat co prawda umarł jakoś rok temu ale może się komuś przyda dodatkowa informacja - jakoś na pomorzu zachodnim nie rozpowszechniono takiego wynalazku z okolic bieszczad ... Kociołek! To taki żeliwny garnec z żeliwną pokrywką zakręcaną na śrubę. Standardzik wygląda tak że wykłada się ścianki liśćmi kapusty (lalusie mogą dodatkowo uzyć folii aluminiowej bo z kapusty nic nie zostaje) i wpakować do środka dowolny zestaw warzywno mięsny przykładowe składniki kartofle w plastrach, szynka surowa, łopatka, miesko mielone, kiełbaska biała surowa, jakakolwiek wędlina jak boczek, szynka kiełbaska, marchewka, grzybki, fasola (ugotowana uprzednio), papryka, seler, por, grzybki, ... grzybki są bardzo fajne, patison, kabaczek, oberżynka i co kto lubi... wrzucając do garnka sypać ile kto da rade sól, pieprz, zioła i cokolwiek - co do kombinacji żeby się nie przejadło jak wspomniano wczesniej - polecam szczególnie wszystkie te warzywka jakie ostantio modnie jest na grilu położyć. Zakręcasz i możesz to wozić w bagażniku zimą nawet dwa dni, latem zależy od pogody - zrobisz wieczorem to następnego wypada już piec. A pieszenie jest bajńsko proste - wrzucasz to to zakręcone śrubą do ogniska i zależnie od fantazji 30-130min się wyciąga (przydadzą sie kombinerki). Jeden taki kocioł napełnia kabzon od 4 do 10 osób (zależy od proporcji kartofli i mięsa). Jedziecie w np. 3 auta to każdy przed wyprawą robi jeden kocioł i co dzień macie danie główne z ogniska. Kotły są od niedawna w casto ... a i na stacjach benzynowych je widywałem. Polecam

: czw 11 lis, 2010
autor: Tamlin
Maścipula dawno nie jadłem, danie zacne, a kociołek gdzieś się wala :622:

: pt 12 lis, 2010
autor: Lusi&Adam
tak bardzo skromniutko i cichutko zaproponowałbym może że wypełnie mięsiewem swój i zabirzemy na choinke - jak się nie zintegruje to się chociaż wkupie do szanownego grona ;)

: pt 12 lis, 2010
autor: nissan7
Lusi&Adam pisze:tak bardzo skromniutko i cichutko zaproponowałbym może że wypełnie mięsiewem swój i zabirzemy na choinke - jak się nie zintegruje to się chociaż wkupie do szanownego grona ;)

jak chcecie się wkupić to lepiej wypełnij to grzańcem bo tu same pijaki :lol:

: pt 12 lis, 2010
autor: Jasiu
O przepraszam moja żona nie pije.

Ale ma usprawiedliwienie.

: pt 12 lis, 2010
autor: Darek...
ech... i do czego to doszło ...

: pt 12 lis, 2010
autor: nissan7
Jachu może Ola wystartuje w nowej konkurencji [skakanie przez kociołek] bo przez ognicho niebezpiecznie :wink:

: pt 12 lis, 2010
autor: Jasiu
Ćwiczy skoki w ogrodzie. Także szykujcie się na wielki kam bek.
To nie było jej ostatnie słowo.

Kociołek też niebezpieczny.

Swego czasu poparzył się Jarek jak postanowił go wyciągnąć z ogniska za pomocą gołej nieuzbrojonej ręki.

: pt 12 lis, 2010
autor: qsma
Lusi&Adam pisze:Petio wspomniał o kociołku - sprawa wymaga rozwinięcia
Temat co prawda umarł jakoś rok temu ale może się komuś przyda dodatkowa informacja - jakoś na pomorzu zachodnim nie rozpowszechniono takiego wynalazku z okolic bieszczad ... Kociołek!


my ostatnio zanabyliśmy kociołek z drugiego rodzaju. otwartego. 14 litrów + trójnóg

też sie sprawdza zajefajnie :twisted: