Strona 2 z 5

: czw 10 mar, 2011
autor: qsma
o kurde :D

: czw 10 mar, 2011
autor: Tanto
Jasiu pisze:Qśma przepraszam że się wtrącam ale brakuje Wam świnki.

na mieście co chwilę jakąś można spotkać ;-/

: pn 18 kwie, 2011
autor: Andrzey
Preziu, przejedz sie na Akademie Rolnicza na Kazimierza Krolewicza. Dojezdzajac do parkingu zobaczysz drogowskaz na sklep miesny.
W Dobrej, to co pisze Kaska, sa wyroby stamtad wlasnie. Jestem zafascynowany. Wychodze stamtad zawsze z kilkukilogramowa siata zostawiawszy 5-6 dych. A smak... palce lizac. Polecam cienkie biale kielbaski podsmazane na maselku 8)
Na strone podana przez Jacka trafilem juz jakis czas temu, ale stamtad jakims przypadkiem znalazlem przekierowanie na http://republika.pl/moonshine_still/
Bardziej mnie zinspirowało :mrgreen:

: pn 18 kwie, 2011
autor: Tanto
Link do strony z aparaturami też chyba ostatnio podawałem.... :scratch:

: pn 18 kwie, 2011
autor: LSD
qsma pisze:http://allegro.pl/termometr-do-miesa-z-sonda-grill-wedzarnia-i1441400715.html


Jakby coś to termometr i nawet pirometr do mięsa mam. Służbowy :)

: wt 19 kwie, 2011
autor: qsma
Andrzey pisze:
W Dobrej, to co pisze Kaska, sa wyroby stamtad wlasnie.


nieprawda. a z rolniczej najlepszy jest pasztet :!:

: wt 27 mar, 2012
autor: Darek...
ktoś , coś wędzi na święta ?


Obrazek

: wt 27 mar, 2012
autor: Diabeł
Umnie zapewne jak co roku ojciec :D i po raz pierwszy od 4 lat bede mial okazje sprobowac :P

: wt 27 mar, 2012
autor: Abo
A ktoś ma coś dobrego do sprzedania? :661: Chętnie zakupię :688:

: wt 27 mar, 2012
autor: cookie
tu nie ma co kupować. Trzeba brać wyroby, znaleźć wędzarnie każdy po flaszeczce i samo się robi w cudownych okolicznościach :)

: wt 27 mar, 2012
autor: Abo
Ale trzeba je jeszcze odpowiednio doprawić. Czasami biorę od różnych "masarzy", ale nie zawsze jest dobre.

: wt 27 mar, 2012
autor: Darek...
ze znanych mi dostawców polecam , wymieniony tu już sklepik z Dobrej przy ul .Granicznej.
Kiedyś wydawało mi się ,że drogo, ale... przed chwilą zrobiłem rozeznanie w miejskich mięsnych i okazuje się ,że 40 -48 PLN za kg czegoś co wygląda dobrze ,to normalna cena :660:
Swoje doświadczenia w mięsnych przetworach postanowiłem rozszerzyć o wędzonki z dziczyzny . Już znalazłem gościa który bez całych tomów zapisanych instukcjami , tabelkami i przelicznikami - potrafi wędzić na gorąco . Pierwsze mięsko już się moczy w zalewie , a w czwartek wędzenie...

: wt 27 mar, 2012
autor: qsma
to wpadne w sobote :684:

: wt 27 mar, 2012
autor: Darek...
qsma pisze:to wpadne w sobote :684:

dawaj - umyjemy okna :668: :690:

: wt 27 mar, 2012
autor: qsma
spoko :690:

: czw 05 kwie, 2012
autor: Darek...
mięsko wyciągnięte z zalewy :676: teraz się suszy a za godzinkę do wędzarni :668:

trzymajcie kciuki , wieczorkiem napiszę co z tego wyszło...





jak będę w stanie :668:

: czw 05 kwie, 2012
autor: Darek...
po sześciu godzinach ciepłego wędzenia wyszło coś takiego:

Obrazek


dodam ,że smak jest NĘDZNY :668: ale żona obawia się czy do koszyczka ze święconką coś zostanie...

: czw 05 kwie, 2012
autor: Tanto
phi... poszedł by do 'Bidronki' i miałby to samo :614:

: pt 13 kwie, 2012
autor: qsma
Darek ryby spróbuj wędzić

: pt 13 kwie, 2012
autor: Darek...
też będzie w ofercie :668: obecnie motam wędzarnie :676: