gotowanie na wyprawie

słownik, cytaty i przysłowia offroadowe
Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Posty: 3018
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

gotowanie na wyprawie

Postautor: qsma » śr 02 wrz, 2009

coraz większa brac wyprawia się na dalekie wyjazdy. znacie dobre i szybkie przepisy na potrawy wyprawowe???? (nie te z puszki)
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT

http://www.martechszczecin.pl

Awatar użytkownika
kondziu
nawigator
Posty: 551
Rejestracja: ndz 11 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: kondziu » czw 03 wrz, 2009

nie z puszki ale z paczuszki - chińskie zupki :D
ONE LIFE.LIVE IT

Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Posty: 3018
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: qsma » czw 03 wrz, 2009

ale śmieszne.... :562:
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT



http://www.martechszczecin.pl

Wojtek N.
nawigator
Posty: 516
Rejestracja: pt 28 sie, 2009
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Wojtek N. » czw 03 wrz, 2009

Wpisz na google: potrawy z jednego garnka.Kopalnia pomysłów i tylko jeden garnek do mycia.

Smacznego.
Prawdziwa sztuka kultury się nie boi.
XJ 93 Sport 5 x 0,5 l

Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Posty: 3018
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: qsma » pt 04 wrz, 2009

prosze, kolejny wesołek.....


a konkretów mało. Siwa do boju 8)
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT



http://www.martechszczecin.pl

Wojtek N.
nawigator
Posty: 516
Rejestracja: pt 28 sie, 2009
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Wojtek N. » pt 04 wrz, 2009

OK :
jajo,patelnia,tłuszcz,sól,pieprz..... :idea:

http://www.sktj.pl/epimenides/wypr/kk_p.html
Prawdziwa sztuka kultury się nie boi.

XJ 93 Sport 5 x 0,5 l

Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Posty: 3018
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: qsma » pt 04 wrz, 2009

no :D
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT



http://www.martechszczecin.pl

Awatar użytkownika
wodzu
Sympatyk 4x4 Szczecin
Posty: 28
Rejestracja: wt 17 lut, 2009
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: wodzu » pn 07 wrz, 2009

Wprawdzie nie mam żadnego doświadczenia co do jazdy w terenie ale na temat wypraw (czyt. wyjazdów z domu na min. miesiąc ) to co nieco mogę sie wypowiedzieć skoro puchy ci nie odpowiadają a obecnie jest dłuży wybór na rynku i nie które godne polecenia to zawsze zostaje samemu upolować , złowić lub zebrać to co zostało po przejechaniu a następnie ugotować usmażyć kto jak lubi. Dobrym sposobem jest tez wcześniej zebrane, złowione lub upolowane mięso owinąć w folie aluminiowa umocować do silnika i po cało dziennej jeździe prawdopodobnie będzie smaczne i gotowe do spożycia.
Smacznego

Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Posty: 3018
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: qsma » pn 07 wrz, 2009

wodzu pisze: umocować do silnika i po cało dziennej jeździe prawdopodobnie będzie


hehehe, ciekawe kto pierwszy spróbuje kurczaka z błotem z pod silnika.
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT



http://www.martechszczecin.pl

Awatar użytkownika
petio
nawigator
Posty: 511
Rejestracja: czw 01 maja, 2008
Lokalizacja: szczecin

Postautor: petio » pn 07 wrz, 2009

błoto można spłukać :) ja bym sie raczej zastanowił nad różnistymi aromatami. mmmmm kolendra niech się schowa.
wiem że miały być proste i szybkie przepisy. ja polecam coś proste ale na dłuższe wieczorne posiadówy. "founde mięsne" ile głów tyle pomysłów na przygotowanie. na kuchenkę gazową w sam raz. można się pobawić, podjeść lub zagryzać 8) są tylko 2minusy, szybko się tym człowiek nie napcha i trza coś potem zrobić ze zużytym olejem...

student
Prawdziwy offrołdowiec
Posty: 880
Rejestracja: wt 20 sty, 2009
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: student » śr 09 wrz, 2009

wodzu pisze: zostaje (..) zebrać to co zostało po przejechaniu a następnie ugotować usmażyć kto jak lubi. Dobrym sposobem jest tez wcześniej zebrane (...) mięso owinąć w folie aluminiowa umocować do silnika i po cało dziennej jeździe prawdopodobnie będzie smaczne i gotowe do spożycia.
Smacznego


:shock: :shock: :shock: O Czyzys... jeszcze mnie taka despera nigdy nie dopadła żeby zjeść zdrapkę z drogi :? Przecież to niezdrowe jest.

Lekcja numer jeden: Nie jadamy mięsa pochodzenia nieznanego
Lekcja numer dwa: Nie jadamy kiełbasy przeznaczonej do obróbki cieplnej, choć by nie wiem jak była by smaczna.

Mój znajomy tak się zaraził jakimś badziewiem w efekcie czego dostał wylewu, reszty chyba nie muszę opowiadać.

Dla arcyjebaków może być mięso smażone na kolektorze wydechowym ale niech będzie usmażone
8)

Awatar użytkownika
wodzu
Sympatyk 4x4 Szczecin
Posty: 28
Rejestracja: wt 17 lut, 2009
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: wodzu » czw 10 wrz, 2009

qsma pisze:
wodzu pisze: umocować do silnika i po cało dziennej jeździe prawdopodobnie będzie


hehehe, ciekawe kto pierwszy spróbuje kurczaka z błotem z pod silnika.

A czy my wiemy co tak naprawdę jemy ?

student
Prawdziwy offrołdowiec
Posty: 880
Rejestracja: wt 20 sty, 2009
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: student » czw 10 wrz, 2009

Jak to mówią starzy górale: Głód jest najlepszą przyprawą 8)

Awatar użytkownika
Willi
nawigator
Posty: 554
Rejestracja: wt 11 gru, 2007
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Willi » śr 30 wrz, 2009

czy ktos próbował takich wynalazków, oczywiście na dłuższą metę ?
http://www.arpol.net.pl/index.php/pl
autobusy i tramwaje.... GR Long

Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Posty: 3018
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: qsma » czw 01 paź, 2009

my na wyprawie mieliśmy liofilizaty z innej firmy. były całkiem dobre.
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT



http://www.martechszczecin.pl

Darek...
ADMINISTRATOR
Posty: 3910
Rejestracja: ndz 11 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Darek... » czw 01 paź, 2009

Willi pisze:czy ktos próbował takich wynalazków, oczywiście na dłuższą metę ?
http://www.arpol.net.pl/index.php/pl


ja to jadałem - ciekawe rozwiązanie ale jako rezerwa ( zawsze mam taki zestaw w honku jak gdzieś na dłużej lecę)
Honker 2324

Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Posty: 3018
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: qsma » czw 01 paź, 2009

te nasze to były :

http://allegro.pl/item751354988_travellunch_obiad_dwuosobowy_liofilizaty.html

wszystkie były dobre poza Chili Con Carne z wołowiną,
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT



http://www.martechszczecin.pl

Awatar użytkownika
fruzia
Prawdziwy offrołdowiec
Posty: 822
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: fruzia » czw 01 paź, 2009

Za to wołowinka z makaronem była wręcz zajebiaszcza :D
Oprócz degustacji liofilizatów, na wyprawie dokonaliśmy takiej oto wydumki:
Gotujemy makaronik (na wyprawie warto mięć wstążki, smakowe, a szybko się gotują). Do makaroniku wrzucamy puszkę tuńczyka, pół puszki fasolki w sosie pomidorowym (no chyba, że bardzo lubimy fasolkę, to może być całą puszka) i pół puszki kukurydzy słodkiej. W czasach braków soli w organizmie solimy słusznie. W lepszych czasach szczypta białego starczy.
Smakowe to, całkiem sycące i podejrzewam, że całkiem odżywcze.

Co do jedzenia jeszcze jedno - co prawda nie zauważyłam u nas osób gardzących świnką lub krówką, ale ostrzeżenie nie zawadzi - nie radzę przy długim i wyczerpującym wyjeździe uskuteczniać wegetarianizmu. My przez chwilę mieliśmy dietę nie całkiem pozbawioną, ale bardzo ograniczoną w mięsko. Kończy się za dużym wyczerpaniem organizmu.

Brak owoców/witamin syntetycznych zapewnia za to elegancko rozwarstwione paznokcie :lol:

Awatar użytkownika
qsma
Weteran bezdrozy
Posty: 3018
Rejestracja: sob 10 lut, 2007
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: qsma » pt 02 paź, 2009

no i o takie konkrety mi chodziło, wreszcie ktoś z "jajem" :wink:
patrol GRRRRRRR 4,2 +35 BFG MT



http://www.martechszczecin.pl

Awatar użytkownika
Tanto
4X4 Szczecin
Posty: 4665
Rejestracja: pn 21 maja, 2007
Lokalizacja: Szczecin/ Dobra k.Now
Kontaktowanie:

Postautor: Tanto » pt 02 paź, 2009

Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"


Wróć do „Kącik twórczosci offroadowej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości